Kucing Gemuk Yang Berisiko Penyakit

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tahukan anda gemuk itu mungkin memudaratkan? Ketahui tentang kucing gemuk cantik atau penyakit di sini!

Kucing gemuk atau berlebihan berat badan seringkali mencuri perhatian ramai kerana dilabel sebagai comel. Tengok sahaja gambar dan video kucing gemuk yang gebu dan berisi sudah pasti membuatkan pemilik kucing menginginkan haiwan peliharaan kesayangan mereka juga seperti itu. Keletah mereka yang bersahaja dan menyeronokkan pasti menghiburkan. Berlari,memanjat tapi tersangkut perut yang comel, tergolek dengan perut membulat semestinya mencuit hati sesiapa sahaja yang melihat. Hilang segala stress yang terbuku di minda!

Berikutan itu, ada pemilik kucing yang mula mengamalkan beberapa jenis diet atau pemakanan tertentu bagi memastikan kucing mereka gemuk dan gebu tanpa memikirkan kesan kepada haiwan berkenaan. Pelbagai pilihan makanan yang tersedia di pasaran masa kini diberikan kepada si comel dengan tujuan menggemukkan mereka. Seringkali, pemilik tidak mengkaji kesan terhadap kesihatan si manja jika diberi makan secara berlebihan. Mereka terpengaruh dengan iklan komersil yang menjanjikan hasil yang memuaskan. Di sebaliknya, apa risiko yang perlu ditanggung. Cantik di mata , tapi apakah risikonya kepada haiwan kesayangan ramai ini?

kucinggemuk
<div class="wp-block-image"><figure class="aligncenter size-large"><img src="https://www.petsarecute.my/wp-content/uploads/2019/12/cat-3558560_640.jpg" alt="" class="wp-image-2601"/></figure></div>

Ada juga yang menjadikan sogokan iklan tentang kelebihan makanan tersebut mendorong mereka memberi makanan secara berlebihan sehingga menyebabkan kucing mereka mengalami obesiti. Lambakan makanan tambahan di pasaran untuk menaikkan berat badan kucing sering menjadi perhatian pemilik kucing.  Pelaburan untuk melihat kucing gemuk seperti satu hobi dan pertunjukan peribadi dalam kelompok pemilik kucing. Malah pemilik kucing berlumba-lumba untuk menjadikan kucing mereka paling ‘ gebu’ kononnya.

Adakah ia suatu kelaziman yang biasa ataupun sebenarnya suatu petanda tidak sihat? Kajian epidemiologi yang dilakukan mendapati kegemukan pada kucing berlaku disebabkan untuk komersil, tinggi karbohidrat, diet makanan kering seperti makanan dalam tin serta paket dan tinggi kandungan lemak.Maknan yang tidak mempunyai keseimbangan zat dikhuatiri boleh mengundang risiko penyakit berbahaya kepada kucing. Ketidakseimbnagan zat juga memberi kesan kepada emosi dan fizikal kucing kerana obesiti menjadikan mereka sukar bergerak dan mereka lebih cenderung pasif dan tidur. Satu tabiat yang tidak sihat kan?

Obesiti : Indah atau Padah?

Kajian yang dilakukan di UK mendapati 48% daripada 168 sampel kucing didapati gemuk dan 4% obesiti berdasarkan ukuran skala sembilan mata.  Pelbagai faktor didapati mempengaruhi kegemukan ini termasuk tempat tinggal pemilik seperti pangsapuri, tidak aktif, berusia, kucing pembiak, jadual pemakanan yang tidak teratur, dan jumlah kucing yang banyak.  Jadi pastikan sebelum membuat keputusan untuk menjadikan mereka kesayangan kamu, buat persediaan sebaiknya untuk menjaga kesihatan dan kebajikan mereka ya!

Kajian juga menunjukkan bahawa kucing jantan yang telah dimandulkan berpotensi untuk gemuk dan obes  dan menjadi sangat serius dalam kalangan kucing domestik. Ada di kalangan pemilik kucing yang sengaja mengambil jalan mudah memandulkan kucing untuk tujuan menggemukkan mereka. Adalah tidak bertanggungjawab menggunakan pendekatan berkenaan untuk kepuasan hati sendiri. Jika tujuan pemandulan adalah untuk tujuan mengawal lambakan populasi kucing terbiar, maka ianya sangat digalakkan.

Kucing merupakan haiwan karnivor yang memerlukan sumber protein tinggi untuk diet seharian mereka.  Makanan seperti ikan dan daging merupakan sumber protein utama dalam diet seekor kucing.  Namun, terdapat dalam kalangan pengeluar produk makanan kucing mengguna perkataan ‘meat by product’, yang bermaksud makanan tersebut dihasilkan daripada sisa haiwan terutama ayam seperti kepala, lemak dan kulit yang tidak dimakan oleh manusia.  Sisa ini tidak mampu membekalkan kandungan protein harian yang diperlukan oleh si manja kamu. Jadi pastikan kamu berikan mereka makanan segar setiap hari bagi memastikan keseimbangan diet mereka ya. Pasti mereka gembira.

<div class="wp-block-image"><figure class="aligncenter size-large"><img src="https://www.petsarecute.my/wp-content/uploads/2019/12/cat-1454222_640.jpg" alt="" class="wp-image-2602"/></figure></div>

Kucing Gemuk Lebih Berisiko

Di sebalik kegemukan seekor kucing peliharaan, terselit pelbagai risiko yang perlu dihadapinya. Apabila kucing melebihi gemuk normal, maka ia berisiko untuk mendapat penyakit seperti kencing manis, sembelit, penyakit berkaitan tulang, masalah pundi kencing, masalah oral seperti gusi bernanah dan kerosakan gigi, pertumbuhan tisu yang tidak normal (kanser), masalah pernafasan seperti asma, masalah hati dan jangkitan terhadap kulit.  Ya, risiko penyakit yang sama dihadapi oleh manusia yang mengalami masalah berat badan berlebihan, namun kucing tidak boleh bersuara untuk memberitahu masalah mereka. Jadi AMAT PENTING untuk kamu sebagai pemilik menitikberatkan kesihatan mereka dan membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Apa yang membimbangkan kucing obes berisiko 3.9 kali untuk mengidap kencing manis, 2.3 kali alahan dan masalah kulit serta 4.9 kali risiko masalah sistem saraf seperti lumpuh berbanding kucing yang mempunyai berat normal. Sanggupkan kamu bahagia dalam penderitaan mereka? Tegakan membiarkan mereka menganggung akibat dari keghairahan kita berlumba-lumba mempamerkan kecantikan mereka yang mengundang bahaya?

Apa Yang Kami Sarankan untuk Kesihatan Si Manja Anda

Untuk mengurangkan risiko dan masalah kegemukan dan obesiti kepada kucing, kami ingin sarankan beberapa perkara. Masalah kegemukan ini boleh di atasi melalui beberapa cara seperti di bawah:

  1. Rujuk kepada pakar atau doktor haiwan untuk mendapatkan khidmat nasihat diet pemakanan yang betul kepada kucing anda. Anda juga boleh merujuk banyak sumber lain seperti penyelamat kucing, buku dan sumber internet. Gunakan sumber maklumat yang pelbagai ini dengan sebaiknya.
  2. Patuhi diet dan pemberian makanan kepada kucing.  Namun, pengawalan pemakanan yang drastik juga mengundang bahaya kerana kucing terdedah kepada risiko masalah jantung dan hati berlemak. Lakukan sedikit demi sedikit secara berperingkat agar kesihatan si manja kamu tidak terjejas ya.
  3. Perbanyakan ruang bermain seperti kotak, tiang bertangga dan tempat mencakar supaya kucing boleh bergerak untuk membakar lemak. Kucing yang aktif bergerak cenderung untuk berada di tahap kesihatan yang memberangsangkan, Ini menggalakkan mereka bergerak aktif dan secara tidak langsung, mereka akan lebih sihat dan gembira.

Sebagai pemilik kucing, elakkan daripada memberi makanan manusia kepada mereka ini kerana kandungan garam, gula, lemak dan bahan perasa tambahan boleh menyebabkan kegemukan dan masalah kesihatan kepada kucing.  Kucing tidak menghasilkan enzim untuk mencerna karbohidrat dan menyebabkannya menjadi lemak.  Jadi, elakkan dari perbuatan ini untuk mengurangkan risiko penyakit berbahya kepada mereka,

Oleh itu, sayangi haiwan kecil anda tanpa berasa kasihan dan beranggapan mereka sentiasa lapar. Suapan anda mampu mendedahkan mereka kepada penyakit merbahaya yang boleh dikawal sebenarnya. Kucing gemuk memang comel, tapi apalah maknanya kecomelan jika mereka berisiko menghidap penyakit kronik dan menderita sakit sehingga membawa kematian.

Kami berharap pemilik haiwan comel ini akan menjadi lebih bertanggungjawab dari sudut kesihatan mereka. Mungkin ada yang melakukannya tanpa sedar, namun sudah tiba masa kamu mengubah kebiasaan untuk kesejahteraan si manja kamu. Percayalah, tahap kesihatan kucing akan menentukan keadaan emosi mereka; yang mempunyai kesan terhadap emosi kamu juga.

Lawati juga page Facebook kami :  https://www.facebook.com/pg/petsarecute/posts/

Instagram : https://www.instagram.com/petsarecute.petshop/

Bacaan seterusnya : KLIK SINI  https://www.petsarecute.my/landak-mini-si-comel-berduri-pujaan-hati/

Kongsi Artikel Ini Dengan Rakan-Rakan!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on telegram
Share on email
Share on print

Leave a Reply
Banyak Yang Anda Perlu Tahu

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

Shedding Ular

Shedding adalah perkara biasa bagi kebanyakan reptilia. Proses ini berlaku untuk ular menukar ‘baju’ iaitu kulit baru selari dengan tumbesaran mereka.

Tentang Kami

Petsarecute.my ialah sebuah media digital yang memaparkan informasi-informasi dan berita-berita terbaru tentang haiwan kesayangan untuk semua peminat-peminat haiwan seluruh dunia.

Kami Juga Bersosial

Artikel Terkini

Ikuti Kami
Anda Mungkin Sukai

RAKAN DI RIMBA

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

Uncatogrized

12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

RAKAN DI RIMBA

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

Uncatogrized

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Uncatogrized

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

Uncatogrized

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Uncatogrized

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

GAYA HIDUP

Kucing Gemuk Yang Berisiko Penyakit

Tahukan anda gemuk itu mungkin memudaratkan? Ketahui tentang kucing gemuk cantik atau penyakit di sini!

GAYA HIDUP

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

REPTILIA

Shedding Ular

Shedding adalah perkara biasa bagi kebanyakan reptilia. Proses ini berlaku untuk ular menukar ‘baju’ iaitu kulit baru selari dengan tumbesaran mereka.

GAYA HIDUP

Dandanan Kucing

Kucing boleh menjaga dan mendandan diri mereka sendiri ? Inilah mitos yang menyebabkan ramai tidak memberi perhatian untuk menjaga kucing mereka secara total.

GAYA HIDUP

Fakta Mengenai Anjing

Anjing merupakan antara haiwan mamalia yang terawal dijinakkan oleh manusia sejak 30,000 tahun yang lepas. Manusia mula menjinakkan omnivor comel bagi pelbagai tujuan untuk membantu menjalani kehidupan seharian pada waktu berkenaan.

GAYA HIDUP

5 Fakta Tentang Kucing

Kucing merupakan peneman yang terbaik. Bukan sahaja mereka comel, mereka juga boleh diharap untuk menangkap tikus atau serangga yang berada di dalam rumah. Kehadiran mereka boleh membuatkan kita hilang stress. Best kan?

GAYA HIDUP

Kucing : Kesedaran Manusia dan Survival

Dengan kemudahan fasiliti perubatan dan kesedaran tentang amalan pemakanan baik untuk mereka, kucing semestinya dapat menjadi teman karib untuk tempoh masa yang lama untuk manusia.

GAYA HIDUP

Haiwan Peliharaan Sebagai Teman Penghibur

Ada sebab mengapa setengah orang memilih untuk membela haiwan peliharaan dan menjadikan ia sebahagian dari kehidupan, malahan ada juga yang menganggap mereka sebagai ahli keluarga sendiri.

MAMALIA

Kenali Sugar Glider

Comel, lincah dan aktif. Rangkai kata paling tepat yang menggambarkan karakter istimewa haiwan kecil persis tupai yang menjadi kegilaan pencinta haiwan peliharaan eksotik masa kini. Haiwan berbulu lembut yang manja ini digelar sugar glider sering kali mencuri tumpuan khalayak jika dibawa ke tempat umum. Tidak hairan jika ada yang datang mengerumuni seolah-olah seperti melihat selebriti.

REPTILIA

10 Fakta Tentang Iguana

Gergasi berhati lembut yang genius – itulah dia Iguana. Iguana sangat popular di kalangan peminat haiwan eksotik kerana di sebalik muka dan fizikalnya yang agak garang dan menakutkan, mereka sebenarnya sangat mesra, manja dan menghiburkan.

BURUNG

9 Fakta Menarik Burung Baji

Burung baji boleh dikatakan antara sub-spesis burung kakak tua paling popular di seluruh dunia. Mereka menjadi kegilaan pencinta haiwan kerana bukan sahaja warna mereka yang menarik dan kos penjagaan mereka yang rendah, malah jika dilatih dengan baik, mereka mampu mengajuk percakapan manusia. Comel kan?

Uncatogrized

Panduan Memelihara Ball Phyton

Secara purata, Ball Phyton boleh hidup antara 20-40 tahun, jadi pastikan kamu melengkapkan diri kamu dengan ilmu-ilmu mengenai penjagaan mereka.

Close Menu