9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Harimau merupakan spesies binatang terbesar di kalangan empat jenis kucing besar.  Harimau yang berasal dari asia timur dan selatan ini ialah sejenis haiwan pemangsa  dan pemakan daging.  Sub-spesies harimau yang lebih besar boleh mencecah panjang 3.3 meter (11 kaki) dan berat 300 kilogram (660 paun). Selain kebesaran dan kegagahannya, ciri-ciri terpenting yang dimiliki harimau ialah corak belang menegak berwarna gelap yang melapisi bulunya yang berwarna putih dan jingga.

DI MALAYSIA, PANGGILAN MASYARAKAT TEMPATAN ADALAH  PAK BELANG

Nama saintifik sebenar bagi Harimau Malaya ini adalah ‘Panthera Tigris Jacksoni’ . Sempena nama Peter Jackson, ahli konservatif harimau. Masyarakat melayu lebih senang memanggilnya Pak Belang, ibarat ‘sahabat’ yang dikenali ramai. Tidak boleh dinafikan bahawa suatu ketika dahulu harimau sememangnya mempunyai hubungan akrab dengan orang melayu, ini dibuktikan melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh Peter Boomgard.

2. BINATANG KEBANGSAAN MALAYSIA

Sub-spesies Harimau Malaya mula ditemui pada tahun 2004 yang kemudiannya dijadikan sebagai binatang kebangsaan Malaysia serta merta. Harimau Malaya tidak diiktiraf sebagai sub-spesies yang berbeza, sebaliknya dianggap sebagai sub-spesies Indochina.

3. HARIMAU MALAYA DIABDIKAN DALAM LAMBANG RASMI KERAJAAN MALAYSIA.

Harimau sering diangkat sebagai symbol keberanian, ketangkasan dan kekuatan. Maka tidak hairanlah mengapa gambar harimau digunakan pada jata Negara Malaysia (kiri dan kanan perisai). Institusi kewangan, bahkan turut diangkat oleh pasukan bola sepak kebangsaan dan negeri Johor dengan menggelar diri mereka sebagai ‘Harimau Malaya’ dan ‘Johor Southern Tiger’


 4. HAIWAN TERANCAM

Harimau Malaya diklasifikasikan sebagai haiwan yang tterancan ekoran banyak pihak yang memburunya bagi mendapakan kulit, gigi dan dagingnya buat pelbagai tujuan. Sebagai Raja Hutan. Harimau Malaya tidak mempunyai pemangsa semulajadi. Namun Pak Belang sering dibunuh demi kepentingan manusia serta memusnahkan habitat semulajadinya. Jika tidak dipelihara, Harimau Malaya bakal menerima nasib yang sama seperti Harimau Bali, Harimau kaspia dan Harimau Jawa yang masing-masing telah pupus pada tahun 1937, 1950 dan 1972.

5. HARIMAU MALAYA YANG BERPENGARUH

Pengaruh harimau turut jelas terlihat pada alat-alat kebesaran raja-raja Melayu seperti Cogan Alam, Kerusi Diraja (Johor) dan sebagainya. Dalam Kesultanan Johor terdapat dua buah kerusi Diraja yang terletak diatas peterana yang dibalut dengan baldu berwarna biru ditengah-tengah bilik singgahsana. Kerusi Diraja Takhta Kerajaan Johor mempunyai kaki yang tinggi dan runcing berbentuk kaki harimau yang beralaskan bulatan, ini melambangkan kekuasaan seseorang sultan sepertimana harimau dianggap sebagai raja bagi segala makhluk belantara dan amat ditakuti oleh binatang-bintang buas.

6. SERING DIKAITKAN DENGAN PERIBAHASA MELAYU.

Dikaitkan dengan peribahasa melayu serta selalu berwatak antogonis dalam konteks penceritaan tradisi (penglipurlara). Dalam Hikayat Sang Kancil, Pak belang seekor harimau sering digambarkan sebagai watak ganas dan antagonis yang akan menerima balasan ekoran sikapnya. Gambaran negative ini juga berpunca daripada persepsi umum masyarakat melayu bahawa harimau sebagai haiwan pembunuh dan pengacau kepada pemburu serta penternak.

7. PANTAS BERLARI

Dengan berat sekitar 80 kilogram sehingga 150 kilogram, kelajuan larian seekor Harimau Malaya mampu mencecah sehingga 96 kilometer sejam (60mph), tiga kali ganda lebih pantas dari Usain Bolt dan dua kali ganda kepantasan seekor kucing rumah biasa. Sangat pantas bukan?

8. MAHIR BERENANG

Tidak seperi kebanyakkan sepsis kucing lain, harimau bukan sahaja selesa dengan kawasan berair tetapi amat mahir berenang. Seekor harimau dewasa akan berenang sehingga jarak beberapa kilometer bertujuan merentasi sungai ataupun memburu. Malah, ada harimau direkodkan sehingga 30 kilometer dalan sehari!

9. DAYA INGATAN  YANG KUAT

Pepatah Inggeris sering mengatakan bahawa ‘gajah tidak pernah melupakan sesuatu perkara’ tetapi tahukah anda bahawa haiwan yang mempunyai ingatan kuat sebenarnya adalah si Pak Belang ini. Ingatan jangka pendek mereka sahaja adalah tiga kali ganda lebih daripada kapasiti kemampuan manusia. Bukan sahaja saiz otak mereka merupakan kedua terbesar dalam kalangan haiwan karnivor (selepas beruang kutub) tetapi otak mereka juga jauh lebih kuat berbanding manusia.

Harimau Malaya dilindungi di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) sebagai hidupan liar yang dilindungi sepenuhnya.

Hasil cerapan yang dijalankan melalui 1st National Tiger Survey di hampir 75% plot kajian habitat harimau bermula tahun 2016-2018 telah menunjukkan bilangan Harimau Malaya yang direkodkan adalah kurang dari 200 ekor. Data ini menunjukkan populasi Harimau Malaya berada pada tahap yang amat membimbangkan.

Jika tiada tindakan drastik yang dijalankan bagi mengatasi masalah penurunan populasi Harimau Malaya ini, jangkaan dalam tempoh lima hingga sepuluh tahun Malaysia akan kehilangan spesies ini buat selama-lamanya.

Lawati juga page Facebook kami :  https://www.facebook.com/pg/petsarecute/posts/

Instagram : https://www.instagram.com/petsarecute.petshop/

Bacaan seterusnya : KLIK SINI  https://www.petsarecute.my/landak-mini-si-comel-berduri-pujaan-hati/

Kongsi Artikel Ini Dengan Rakan-Rakan!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on telegram
Share on email
Share on print

Leave a Reply
Banyak Yang Anda Perlu Tahu

Dandanan Kucing

Kucing boleh menjaga dan mendandan diri mereka sendiri ? Inilah mitos yang menyebabkan ramai tidak memberi perhatian untuk menjaga kucing mereka secara total.

Fakta Mengenai Anjing

Anjing merupakan antara haiwan mamalia yang terawal dijinakkan oleh manusia sejak 30,000 tahun yang lepas. Manusia mula menjinakkan omnivor comel bagi pelbagai tujuan untuk membantu menjalani kehidupan seharian pada waktu berkenaan.

5 Fakta Tentang Kucing

Kucing merupakan peneman yang terbaik. Bukan sahaja mereka comel, mereka juga boleh diharap untuk menangkap tikus atau serangga yang berada di dalam rumah. Kehadiran mereka boleh membuatkan kita hilang stress. Best kan?

Kucing : Kesedaran Manusia dan Survival

Dengan kemudahan fasiliti perubatan dan kesedaran tentang amalan pemakanan baik untuk mereka, kucing semestinya dapat menjadi teman karib untuk tempoh masa yang lama untuk manusia.

Haiwan Peliharaan Sebagai Teman Penghibur

Ada sebab mengapa setengah orang memilih untuk membela haiwan peliharaan dan menjadikan ia sebahagian dari kehidupan, malahan ada juga yang menganggap mereka sebagai ahli keluarga sendiri.

Kenali Sugar Glider

Comel, lincah dan aktif. Rangkai kata paling tepat yang menggambarkan karakter istimewa haiwan kecil persis tupai yang menjadi kegilaan pencinta haiwan peliharaan eksotik masa kini. Haiwan berbulu lembut yang manja ini digelar sugar glider sering kali mencuri tumpuan khalayak jika dibawa ke tempat umum. Tidak hairan jika ada yang datang mengerumuni seolah-olah seperti melihat selebriti.

10 Fakta Tentang Iguana

Gergasi berhati lembut yang genius – itulah dia Iguana. Iguana sangat popular di kalangan peminat haiwan eksotik kerana di sebalik muka dan fizikalnya yang agak garang dan menakutkan, mereka sebenarnya sangat mesra, manja dan menghiburkan.

9 Fakta Menarik Burung Baji

Burung baji boleh dikatakan antara sub-spesis burung kakak tua paling popular di seluruh dunia. Mereka menjadi kegilaan pencinta haiwan kerana bukan sahaja warna mereka yang menarik dan kos penjagaan mereka yang rendah, malah jika dilatih dengan baik, mereka mampu mengajuk percakapan manusia. Comel kan?

Panduan Memelihara Ball Phyton

Secara purata, Ball Phyton boleh hidup antara 20-40 tahun, jadi pastikan kamu melengkapkan diri kamu dengan ilmu-ilmu mengenai penjagaan mereka.

Iguana

Nama Iguana berasal dari kata “Iwana” yang merupakan nama tempatan cicak tersebut dalam bahasa suku Taino. Semua jenis iguana tidak kira jantan atau betina, mempunyai duri di atas badan hingga ke ekornya. Walaupun lebih dikenali dengan warna hijau, namun kini lebih banyak pilihan warna seperti merah, kuning, biru dan albino diperkenalkan sebagai pilihan untuk penggemar iguana.

Tentang Kami

Petsarecute.my ialah sebuah media digital yang memaparkan informasi-informasi dan berita-berita terbaru tentang haiwan kesayangan untuk semua peminat-peminat haiwan seluruh dunia.

Kami Juga Bersosial

Artikel Terkini

Ikuti Kami
Anda Mungkin Sukai

RAKAN DI RIMBA

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

Uncatogrized

12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

RAKAN DI RIMBA

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

Uncatogrized

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Uncatogrized

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

Uncatogrized

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Uncatogrized

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

GAYA HIDUP

Kucing Gemuk Yang Berisiko Penyakit

Tahukan anda gemuk itu mungkin memudaratkan? Ketahui tentang kucing gemuk cantik atau penyakit di sini!

GAYA HIDUP

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

REPTILIA

Shedding Ular

Shedding adalah perkara biasa bagi kebanyakan reptilia. Proses ini berlaku untuk ular menukar ‘baju’ iaitu kulit baru selari dengan tumbesaran mereka.

GAYA HIDUP

Dandanan Kucing

Kucing boleh menjaga dan mendandan diri mereka sendiri ? Inilah mitos yang menyebabkan ramai tidak memberi perhatian untuk menjaga kucing mereka secara total.

GAYA HIDUP

Fakta Mengenai Anjing

Anjing merupakan antara haiwan mamalia yang terawal dijinakkan oleh manusia sejak 30,000 tahun yang lepas. Manusia mula menjinakkan omnivor comel bagi pelbagai tujuan untuk membantu menjalani kehidupan seharian pada waktu berkenaan.

GAYA HIDUP

5 Fakta Tentang Kucing

Kucing merupakan peneman yang terbaik. Bukan sahaja mereka comel, mereka juga boleh diharap untuk menangkap tikus atau serangga yang berada di dalam rumah. Kehadiran mereka boleh membuatkan kita hilang stress. Best kan?

GAYA HIDUP

Kucing : Kesedaran Manusia dan Survival

Dengan kemudahan fasiliti perubatan dan kesedaran tentang amalan pemakanan baik untuk mereka, kucing semestinya dapat menjadi teman karib untuk tempoh masa yang lama untuk manusia.

GAYA HIDUP

Haiwan Peliharaan Sebagai Teman Penghibur

Ada sebab mengapa setengah orang memilih untuk membela haiwan peliharaan dan menjadikan ia sebahagian dari kehidupan, malahan ada juga yang menganggap mereka sebagai ahli keluarga sendiri.

MAMALIA

Kenali Sugar Glider

Comel, lincah dan aktif. Rangkai kata paling tepat yang menggambarkan karakter istimewa haiwan kecil persis tupai yang menjadi kegilaan pencinta haiwan peliharaan eksotik masa kini. Haiwan berbulu lembut yang manja ini digelar sugar glider sering kali mencuri tumpuan khalayak jika dibawa ke tempat umum. Tidak hairan jika ada yang datang mengerumuni seolah-olah seperti melihat selebriti.

REPTILIA

10 Fakta Tentang Iguana

Gergasi berhati lembut yang genius – itulah dia Iguana. Iguana sangat popular di kalangan peminat haiwan eksotik kerana di sebalik muka dan fizikalnya yang agak garang dan menakutkan, mereka sebenarnya sangat mesra, manja dan menghiburkan.

BURUNG

9 Fakta Menarik Burung Baji

Burung baji boleh dikatakan antara sub-spesis burung kakak tua paling popular di seluruh dunia. Mereka menjadi kegilaan pencinta haiwan kerana bukan sahaja warna mereka yang menarik dan kos penjagaan mereka yang rendah, malah jika dilatih dengan baik, mereka mampu mengajuk percakapan manusia. Comel kan?

Uncatogrized

Panduan Memelihara Ball Phyton

Secara purata, Ball Phyton boleh hidup antara 20-40 tahun, jadi pastikan kamu melengkapkan diri kamu dengan ilmu-ilmu mengenai penjagaan mereka.

Close Menu