5 Fakta Tentang Kucing

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kucing merupakan peneman yang terbaik. Bukan sahaja mereka comel, mereka juga boleh diharap untuk menangkap tikus atau serangga yang berada di dalam rumah. Kehadiran mereka boleh membuatkan kita hilang stress. Best kan?

Fakta tentang kucing ; apa yang perlu kamu tahu. Dari sebab mengapa mereka menjadi pilihan pencinta haiwan sehingga ke fungsi dan kelebihan mereka.kucing yang kecil menjadi mereka pilihan utama ramai pemilik haiwan peliharaan. Kucing domestik (gelaran kepada kucing peliharaan) adalah lebih dikenali sebagai kucing kecil. Ini adalah untuk membezakan mereka dengan singa dan harimau, kerana secara semulajadinya, mereka juga memburu dan ‘kucing besar’ juga mengeluarkan bunyi ‘puurrr’.

Fakta Tentang Kucing: Sejak bila mereka mula dipelihara

Jom kita tengok sedikit sejarah tentang haiwan comel ini. Sejak dari 4000 tahun yang lalu, kucing sudah mula dijinakkan. Pada zaman Mesir Kuno, masyarakat ketika itu merupakan antara yang terawal menggunakan khidmat si bulu ini untuk mengawal stok makanan dari kutu dan perosak. Mereka juga dianggap sebagai pemburu yang cekap, dan ini menyebabkan haiwan comel ini dipuja dan diangkat sebagai Dewa dan Dewi. Seseorang boleh dihukum mati sekiranya mereka mencederakan atau membunuh kucing ketika zaman itu.

Seperti yang popular dengan budaya mereka, haiwan kegilaan ramai ini juga turut dimumiakan sebelum ditanam sekiranya mereka mati, dan mereka juga dihiaskan dengan barang kemas untuk menunjukkan status kekayaan pemiliknya. Menarik kan?

Fakta Tentang Kucing<div class="wp-block-image"><figure class="aligncenter"><img src="https://www.petsarecute.my/wp-content/uploads/2019/11/3-2-1.jpg" alt="" class="wp-image-1648"/></figure></div>

Pada zaman kegelapan Eropah, kucing juga turut dibela atas sebab yang sama, untuk memelihara stok-stok dan sumber makanan dari diserang perosak, mereka juga turut dilatih untuk menangkap tikus pada waktu itu. Tetapi pada masa yang sama, mereka juga turut ditakuti atas beberapa sebab mitos seperti dikaitkan dengan sihir dan ilmu hitam. Desas-desus juga ada mengatakan yang semangat jahat boleh bertukar rupa dengan menjadi seekor kucing hitam.

Fakta Tentang Kucing :Baka dan Asal-Usul

Kerajaan-kerajaan kuno yang lain juga turut berjinak-jinak membela si gebu sebagai haiwan peliharaan secara perlahan-lahan, ketika zaman pemerintahan masing-masing. Mereka dibawa ke Itali pada awalnya dan dari situ spesies ini makin berkembang di serata Eropah. Mereka berlayar bersama-sama manusia ke seluruh dunia menaiki kapal laut.

Ini menguatkan lagi pendapat tentang bagaimana baka haiwan ini cepat berkembang ke seluruh pelusuk dunia. Dikatakan bahawa baka berbulu pendek (domestik) mula berkembang dari Mesir, sementara baka berbulu panjang/lebat datangnya dari Turki dan Iran. Baka domestik juga turut berkembang ke China dan Jepun. Ini turut menjelaskan mengapa banyak baka berbulu gebu datangnya dari negara-negara beriklim sejuk.

segalanyatentangkucing<div class="wp-block-image"><figure class="aligncenter"><img src="https://www.petsarecute.my/wp-content/uploads/2019/11/3-3-1.jpg" alt="" class="wp-image-1649"/></figure></div>

Fakta Tentang Kucing : Makhluk yang Pembersih

Kucing adalah haiwan yang sangat pembersih. Mereka menghabiskan purata 50% dari waktu sedarnya untuk membersihkan bulu. Lidah kucing yang tajam berfungsi untuk membuang bulu-bulu mati mereka yang berlebihan dan kutu atau parasit lain. Struktur lidah mereka juga adalah sangat bagus untuk menyembuhkan luka.

Selain daripada itu, ia juga turut meningkatkan peredaran darah dan menaikkan suhu badan mereka. Pemilik juga tidak perlu memandikan kucing mereka terlalu kerap kerana mereka boleh membersihkn diri sendiri dengan sempurna. Walau bagaimana pun, pemilik haruslah membersihkan telinga kucing mereka sesekali kerana mereka tidak dapat membersihkan organ itu dengan sendiri. Pastikan juga pasir untuk mereka membuang air sentiasa bersih dan dikemaskan. Ini kerana kemungkinan kucing tidak akan membuang air di dalam kotak pasir adalah tinggi sekiranya tempat itu kotor dan busuk.

Komunikasi dan Memahami Bahasa Badan Kucing

Kucing menggunakan beberapa cara dari fizikal mereka untuk berkomunikasi dengan manusia. Antara cara yang paling senang dan cepat difahami adalah dari gerak geri ekornya. Contohnya, apabila mereka berada di dalam keadaan tegang, keseluruhan ekor mereka akan bergerak kekiri dan kekanan secara laju dan kelihatan tegang. Mereka juga boleh berkomunikasi dari pandangan mata, pergerakan telinga, dan cara mereka menyesuaikan diri apabila berada dekat dengan kita. Kucing gemar menunjukkan kuasa mereka dengan cara membuang air di merata tempat (bagi kucing jantan), meninggalkan kesan cakaran ( ada kesan visual dan juga bau), dan juga dengan bergesel di kaki pemiliknya. Aktiviti ini juga boleh meninggalkan bau sebagai peringatan kepada kucing lain. Kucing bersapa sesama mereka dengan cara mencium hidung ke hidung.

<div class="wp-block-image"><figure class="aligncenter"><img src="https://www.petsarecute.my/wp-content/uploads/2019/11/3-4-1.jpg" alt="" class="wp-image-1650"/></figure></div>

Para pemilik kucing semestinya tahu tentang fakta bahawa kucing menghabiskan masa kira-kira 15jam sehari untuk tidur. Ada yang boleh pergi sehingga 23 jam dalam masa satu hari. Jadi, rasa-rasanya kenapa agaknya kucing lebih gemar tidur? Perkara pertama anda perlu tahu adalah kucing akan menjadi sangat aktif dari mula malam hingga ke subuh, ini bermaksud mereka lebih banyak menghabiskan waktu tidur mereka pada waktu siang, dan mula bergerak aktif pada waktu senja. Ini sangat membuktikan kenapa kucing-kucing kita gemar bermain dengan kita ketika kita hendak masuk tidur! Tetapi, apabila mereka selesai dengan sarapan pagi mereka, kucing-kucing ini akan kembali ke tempat tidur mereka semula. Menarik kan fakta tentang kucing ni?

Ketahui sikap dan sifat semulajadi mereka

Secara semulajadi, kucing mempunyai fisiologi seekor pemangsa, iaitu mengejar dan memburu terutamanya pada waktu malam. Kucing besar seperti harimau dan singa mempunyai rutin tidur yang seakan sama, iaitu tidur pada waktu siang, dan berjaga pada waktu malam. Walaupun kucing-kucing pada zaman sekarang kebanyakannya telah dijinakkan, mereka masih lagi mengekalkan sifat asal sebagai pemburu mereka. Antara contoh yang sering kita lihat adalah apabila mereka perlahan-lahan menyelinap di dalam bayang-bayang gelap dan secara tiba-tiba dan tanpa amaran, mereka menerkam target secara mengejut. Memburu mangsa memerlukan banyak tenaga, tidak kira samada kucing peliharaan anda memburu mangsa luar rumah atau sekadar bermain dengan soft toy. Dengan itu, kucing memerlukan waktu tidur mereka untuk menyimpan tenaga untuk berlari, melompat, dan memanjat .

Faktor Yang Mempengaruhi Jangkahayat Si Manja

Jangka hayat kucing indoor secara amnya adalah sekitar 12-18 tahun. Ini bergantung kepada beberapa faktor seperti baka, diet, dan cara hidup kucing tersebut. Kucing outdoor lebih terdedah kepada trauma seperti dilanggar kenderaan, dikejar anjing, bergaduh dengan kucing yang lain, dan kekurangan zat kerana ketiadaan makanan. Jadi, tidak hairanlah sekiranya kucing outdoor mempunyai jangka hayat yang lebih pendek dari kucing indoor. Ada beberapa cara untuk memastikan bahawa kucing anda menjadi sihat, antaranya ialah mengenalpasti segala aktiviti tidak normal pada cara dia bermain, makan, dan tidur. Pemilik mestilah memerhati segala perubahan yang berlaku pada kucing peliharaan sekiranya ianya adalah lain dari sifat kebiasaanya.

Lawati juga page Facebook kami : www.facebbok/petsarecute

Bacaan seterusnya : KLIK SINI : https://www.petsarecute.my/kenali-sugar-glider/

Kongsi Artikel Ini Dengan Rakan-Rakan!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on telegram
Share on email
Share on print

Leave a Reply
Banyak Yang Anda Perlu Tahu

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

Tentang Kami

Petsarecute.my ialah sebuah media digital yang memaparkan informasi-informasi dan berita-berita terbaru tentang haiwan kesayangan untuk semua peminat-peminat haiwan seluruh dunia.

Kami Juga Bersosial

Artikel Terkini

Ikuti Kami
Anda Mungkin Sukai

RAKAN DI RIMBA

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

Uncatogrized

12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

RAKAN DI RIMBA

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

Uncatogrized

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Uncatogrized

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

Uncatogrized

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Uncatogrized

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

GAYA HIDUP

Kucing Gemuk Yang Berisiko Penyakit

Tahukan anda gemuk itu mungkin memudaratkan? Ketahui tentang kucing gemuk cantik atau penyakit di sini!

GAYA HIDUP

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

REPTILIA

Shedding Ular

Shedding adalah perkara biasa bagi kebanyakan reptilia. Proses ini berlaku untuk ular menukar ‘baju’ iaitu kulit baru selari dengan tumbesaran mereka.

GAYA HIDUP

Dandanan Kucing

Kucing boleh menjaga dan mendandan diri mereka sendiri ? Inilah mitos yang menyebabkan ramai tidak memberi perhatian untuk menjaga kucing mereka secara total.

GAYA HIDUP

Fakta Mengenai Anjing

Anjing merupakan antara haiwan mamalia yang terawal dijinakkan oleh manusia sejak 30,000 tahun yang lepas. Manusia mula menjinakkan omnivor comel bagi pelbagai tujuan untuk membantu menjalani kehidupan seharian pada waktu berkenaan.

GAYA HIDUP

5 Fakta Tentang Kucing

Kucing merupakan peneman yang terbaik. Bukan sahaja mereka comel, mereka juga boleh diharap untuk menangkap tikus atau serangga yang berada di dalam rumah. Kehadiran mereka boleh membuatkan kita hilang stress. Best kan?

GAYA HIDUP

Kucing : Kesedaran Manusia dan Survival

Dengan kemudahan fasiliti perubatan dan kesedaran tentang amalan pemakanan baik untuk mereka, kucing semestinya dapat menjadi teman karib untuk tempoh masa yang lama untuk manusia.

GAYA HIDUP

Haiwan Peliharaan Sebagai Teman Penghibur

Ada sebab mengapa setengah orang memilih untuk membela haiwan peliharaan dan menjadikan ia sebahagian dari kehidupan, malahan ada juga yang menganggap mereka sebagai ahli keluarga sendiri.

MAMALIA

Kenali Sugar Glider

Comel, lincah dan aktif. Rangkai kata paling tepat yang menggambarkan karakter istimewa haiwan kecil persis tupai yang menjadi kegilaan pencinta haiwan peliharaan eksotik masa kini. Haiwan berbulu lembut yang manja ini digelar sugar glider sering kali mencuri tumpuan khalayak jika dibawa ke tempat umum. Tidak hairan jika ada yang datang mengerumuni seolah-olah seperti melihat selebriti.

REPTILIA

10 Fakta Tentang Iguana

Gergasi berhati lembut yang genius – itulah dia Iguana. Iguana sangat popular di kalangan peminat haiwan eksotik kerana di sebalik muka dan fizikalnya yang agak garang dan menakutkan, mereka sebenarnya sangat mesra, manja dan menghiburkan.

BURUNG

9 Fakta Menarik Burung Baji

Burung baji boleh dikatakan antara sub-spesis burung kakak tua paling popular di seluruh dunia. Mereka menjadi kegilaan pencinta haiwan kerana bukan sahaja warna mereka yang menarik dan kos penjagaan mereka yang rendah, malah jika dilatih dengan baik, mereka mampu mengajuk percakapan manusia. Comel kan?

Uncatogrized

Panduan Memelihara Ball Phyton

Secara purata, Ball Phyton boleh hidup antara 20-40 tahun, jadi pastikan kamu melengkapkan diri kamu dengan ilmu-ilmu mengenai penjagaan mereka.

Close Menu