12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

Panda merah adalah haiwan yang mahir dan akrobatik yang kebanyakannya tinggal di pokok. Hampir 50% habitat panda merah berada di Himalaya Timur. Mereka menggunakan ekornya yang panjang dan lebat untuk keseimbangan dan menutup diri pada musim sejuk, mungkin untuk kehangatan. Nama panda dikatakan berasal dari perkataan Nepal ‘ponya,’ yang bermaksud buluh atau haiwan pemakan tumbuhan.

Mereka selalu dibayangi nama spesis panda yang lebih popular; dan telah sampai masanya spesis comel ini dikenali ramai dengan fakta menarik mengenai mereka.

DUA SUB-SPESIS PANDA MERAH TELAH PUPUS

Walaupun kebanyakan Panda Merah mendiami kawasan Timur Himalaya pada masa ini, fosil Panda Merah terawal ditemui di kawasan yang agak jauh dari situ, iaitu di United Kingdom, pada sekitar lewat kurun 1800. Lebih banyak fosil lain ditemui di Sepanyol, Timur Eropah dan di Amerika Syarikat juga!. Dipercayai bahawa Tennessee adalah kawasan kediaman Panda Merah sebelumnya mereka beransur pupus di situ dengan kehadiran rakun

PANDA MERAH ADALAH KARNIVOR YANG HIDUP SEBAGAI HERBIVOR

Mungkin kedengaran seperti paradoks,  tetapi karnivor dalam kes ini tidak bermaksud pemakan daging. Karnivor adalah urutan biologi yang merangkumi kumpulan seperti beruang, anjing, dan kucing, dan sementara haiwan ini umumnya karnivor, ada yang omnivor, dan ada juga yang herbivor. Panda merah dikelaskan sebagai karnivor kerana keturunannya berasal dari nenek moyang yang sama dengan karnivor yang lain, tetapi mereka jarang memakan apa-apa selain buluh dan beberapa serangga. Dan sementara panda raksasa memakan semua tanaman buluh, panda merah hanya memakan daun muda. Kerana sumber makanan yang kurang sihat, mereka perlu menghabiskan 13 jam sehari untuk makan dan mencari makanan dan dapat menurunkan berat badan mereka lebih dari 15 peratus pada musim sejuk.

SAIZ MEREKA YANG SEBENAR

Panda Merah mungkin hanya sedikit besar dari saiz kucing domestic, namun ekor mereka yang mampu mencecagh 18 inci panjang banyak memainkan peranan. Mereka hidup bersendirian di atas pokok, di puncak gunung yang sejuk, dan ekor menjadi pemanas badan mereka. Ekor Panda Merah juga berfungsi untuk mengawal keseimbangan badan mereka.

MEREKA MEMPUNYAI IBU JARI KAKI PALSU

Ini adalah antara persamaan ciri fizikal yang dimiliki oleh Panda Merah dan Panda secara umumnya – selain dari diet yang sama. Disebabkan kedua spesis ini mempunyai ibu jari ‘palsu’, yang mana adalah disebabkan oleh tulang pergelangan tangan yang memanjang, ianya dipercayai disebabkan oleh amalan pemakanan bambu.Namun teori ini diragui kerana didapati ‘nenek moyang’ Panda Merah yang lebih kepada karnivor juga mempunyai ciri yang sama. Satu kajian yang dibuat pada tahun 2006 mendapati keadaan ini adalah antara kes dramatik untuk persamaan ciri vertebrata. Covergence adalah evolusi dimana dua jenis haiwan yang tidak berhubungkait berkongsi ciri yang sama.Panda Merah mempunyai ‘ibu jari palsu’ untuk menyokong  aktiviti harian mereka memanjat pokok, dan kemudiannya mengamalkan diet bamboo manakala panda memiliki ciri yang sama juga kerana diet mereka.

MEREKA PAKAR DALAM MELARIKAN DIRI

Pada bulan Jun 2013, Rusty seekor panda Merah telah melarikan diri dari Zoo Negara Smithsonian hanya selepas kira-kira tiga minggu dia ditempatkan di situ. Kaedahnya? Cabang pokok yang direndahkan melepasi pagar elektrik kandangnya, ketika hujan lebat ! Kehilangannya menimbulkan banyak impak kepada pihak yang terlibat sehingga akhirnya dia ditemui di kawasan berhampiran zoo berkenaan. Selepas dia ditemui, Rusty menjadi seorang ayah dan ini menjadikannya sedikit stabil dan tidak lagi melarikan diri. Kes panda merah melarikan diri juga direkodkan di Dresden, Germany yang mana pihak bomba terpaksa menggunakan tekanan air hos bomba untuk memaksa panda merah turun dari pokok dengan ketinggian 30 kaki. Panda merah berkenaan jatuh dari ketinggian itu dan mengalami konkusi pada awalnya, namun terselamat. Ianya berlarutan di zoo lain di London, Birmingham dan Rotterdam. Ini menyebabkan Pertubuhan Zoo dan Akuarium menegaskan dalam manual penjagaan Panda Merah untuk berhati-hati kerana haiwan ini sangat licik dan suka melarikan diri.

“THE RED PANDA EFFECT

Malang sekali, panda merah yang terlepas dari jagaan Zoo Rotterdam pada tahun 1978 ditemui mati. Walaupun sudah ditemui, kesan ini membawa kepada pemerhatian psikologi yang sangat pelik kerana lebih 100 orang tempatan melaporkan melihat kelibatnya dalam keadaan masih hidup. Penampakan ini jelas tidak benar, dan tidak logik untuk pihak zoo membiarkan lebih banyak panda merah lolos dari jagaan mereka tanpa mengambil langkah pengawasan yang sewajarnya. Mereka yang melihat kelibat panda merah, tetapi sebenarnya bukan ; mengalami “The Red Panda Effect” mengikut kajian penyelidik.

TERDAPAT PELAYAR INTERNET ( BROWSER ) YANG MENGGUNAKAN PANDAA MERAH

Pelayar Internet Firefox bermaksud Panda Merah. Pada asalnya pihak Mozilla ingin menggunakan nama Firebird, namun memutuskan untuk menggunakan nama Firefox apabila mendapati ada pihak lain menggunakan nama Firebird. Dan disebabkan tertarik dengan kegenitan haiwan bernama panda Merah ini, pihak Mozilla telah menjadikan dua ekor anak panda merah di Zoo Knoxville di Tennessee sebagai sebahagian dari kelurga besar mereka.

HANYA TERDAPAT SATU JENIS PANDA YANG SEBENAR

Semasa panda merah ditemui pada sekitar 1820an, ianya hanya dikenali sebagai panda ( nama asal mereka dipenuhi pelbagai spekulasi, namun mungkin sahaja berasal dari perkataan Nepal yang bermaksud haiwan pemakan buluh dan tumbuh-tumbuhan.) Selang 40 tahun selepas itu, orang Eropah menemui spesis baru di China dan memanggilnya Parti-Coloured Bear ataupun Beruang pelbagai warna kerana ianya berwarna warni, tidak seperti beruang kutub, beruang hitam mahupun beruang madu.

KECELARUAN IDENTITI SELAMA 140 TAHUN

Menjelang akhir abad ke 19, para saintis mula menyedari yang panda merah dan Parti-Coloured Bear mempunyai ciri yang sangat serupa. Rahang mereka yang mirip, mereka tinggal berdekatan antara satu dengan yang lain, memiliki ciri ‘ibu jari palsu’ yang serupa, dan diet seharian yang sama. Dengan persamaan ini, panda merah secara rasmi dikategorikan sebagai beruang.

Namun menjelang awal abad ke 20, keputusan itu dibalikkan sepenuhnya. Beruang Parti-Coloured dikategorikan sebagai beruang, dan panda merah diklasifikasikan sebagai spesis rakun. Sebaliknya pada tahun 1910, beruang bewarna tidak lagi dikategorikan sebagai beruang, tetapi sebagai kerabat rakun yang jauh. Dan nama mereka menjadi panda, dan spesis asal panda kini dikenali sebagai panda merah. Jadi jelas spesis asal panda hanyalah panda merah, dan mereka terpaksa beralah dan menjadi kurang penting hanya kerana nama mereka digunapakai oleh spesis seakan mereka dari China.

PANDA MERAH ADALAH SPESIS MEREKA TERSENDIRI YANG UNIK

Menjelang tahun 1980-an , penemuan bukti genetik bahawa beruang panda sebenarnya adalah dari spesis beruang, dan panda merah adalah dari jenis mereka yang tersendiri iaitu Ailuridae. Mereka mungkin kelihatan serupa, tapi sebenarnya langsung tidak berkaitan. Ini memberikan pengiktirafan bahawa hanya satu spesis panda sejati; panda merah.

KUNGFU PANDA

Watak Master Shifu dalam siri filem kartun KungFu Panda adalah seekor panda merah ! Hebat bukan !

PANDA MERAH ADALAH SPESIS YANG TERANCAM

Menurut World Wildlife Fund, hanya ada kurang dari 10,000 ekor panda merah yang hidup di habitat asal mereka. Kemusnahan habitat meningkatkan kemungkinan kepupusan spesis panda merah ini.

Sebagai salah satu elemen dalam ekosistem, manusia perlu memainkan peranan masing-masing dalam penjagaan flora dan fauna agar generasi masa hadapan berpeluang menikmati dan mengenali haiwan yang mungkin pupus akibat kegopohan dan ketamakan kita. Jika panda merah pupus, tiada lagi spesis panda di dunia ini.

Semoga artikel ini dapat membantu anda untuk lebih mengenali Panda Merah.

Artikel seterusnya : KLIK SINI : https://www.petsarecute.my/panda-merah-pupus-kerana-bulunya-yang-lembut/

Juga lawati laman sosial kami yang lain:

Facebook :https://www.facebook.com/petsarecute/ 

Instagram : https://www.instagram.com/petsarecute.my/ untuk konten yang lebih menarik.

Kami juga mengalu-alukan sebarang soalan dan maklumbalas dari anda. Boleh DM kami di mana-mana medium media sosial kami, emailkan ke petsarecute.my@gmail.com atau watsapp terus ke 012-9485559. Kami gembira untuk membantu anda memahami haiwan kesayangan anda.

Terima kasih dan jumpa lagi.

Kongsi Artikel Ini Dengan Rakan-Rakan!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on telegram
Share on email
Share on print

Leave a Reply
Banyak Yang Anda Perlu Tahu

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

Shedding Ular

Shedding adalah perkara biasa bagi kebanyakan reptilia. Proses ini berlaku untuk ular menukar ‘baju’ iaitu kulit baru selari dengan tumbesaran mereka.

Tentang Kami

Petsarecute.my ialah sebuah media digital yang memaparkan informasi-informasi dan berita-berita terbaru tentang haiwan kesayangan untuk semua peminat-peminat haiwan seluruh dunia.

Kami Juga Bersosial

Artikel Terkini

Ikuti Kami
Anda Mungkin Sukai

RAKAN DI RIMBA

PANDA MERAH -PUPUS KERANA BULUNYA YANG LEMBUT

Diburu dan dibunuh kerana bulunya yang digebu serta lembut bagi menghasilkan perhiasan wanita seperti topi menyebabkan haiwan yang digelar panda merah ini semakin berkurangan dan diancam kepupusan.

Uncatogrized

12 FAKTA MENGENAI PANDA MERAH

Panda merah sedikit lebih besar daripada kucing domestik dengan badan seperti beruang dan bulu russet tebal. Perut dan anggota badan berwarna hitam, dan terdapat tanda putih di sisi kepala dan di atas mata kecilnya.

RAKAN DI RIMBA

Hamster Eropah Bukan Untuk Peliharaan

Hamster Eropah atau lebih dikenali sebagai Eurasian Hamster merupakan hamster yang ganas serta liar dan mereka tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan. Mana tidaknya silap-silap jari anda akan mengalami luka besar dan pendarahan banyak apabila digigit haiwan ini.

Uncatogrized

9 Fakta Menarik Tentang Harimau Malaya

Harimau Malaya atau harimau belang mungkin lebih dikenali dengan sifat yang ganas dan buas. Namun di sebalik itu, ada banyak fakta menarik tentang mereka yang perlu kamu tahu.

Uncatogrized

Koala

Herbivor yang berasal dari Australia ini digelar beruang Koala kerana fizikal mereka seakan beruang kecil yang bulat dan gebu, selalu tersenyum dan menghiburkan ,dan membuat kita geram untuk memeluk mereka. Hakikatnya, Koala bukanlah dari spesis beruang tetapi dari spesisnya yang tersendiri.

Uncatogrized

4 Cara Mudah Mandikan Hedgehog

Landak mini atau lebih dikenali sebagai Hedgehog merupakan antara haiwan kecil yang sering menjadi pilihan pencinta haiwan untuk dijadikan sebagai peliharaan. Keletah serta kecomelannya mampu menarik perhatian sesiapa sahaja.

Uncatogrized

Habitat Iguana

Mudah, namun perlu diberi perhatian sewajarnya. Menyediakan habitat yang sesuai untuk Iguana akan membantu Iguana lebih mudah menyesuaikan diri dan mesra dengan kamu.

GAYA HIDUP

Kucing Gemuk Yang Berisiko Penyakit

Tahukan anda gemuk itu mungkin memudaratkan? Ketahui tentang kucing gemuk cantik atau penyakit di sini!

GAYA HIDUP

Landak Mini

Hedgehog, atau Bahasa Melayunya landak mini, mendapat nama daripada caranya mencari makanan. Haiwan ini merayau di sekitar pokok renek (hedge) dan mengeluarkan bunyi seakan-akan khinzir (hog). Di sebalik pokok renek ini lazimnya terdapat serangga, cacing, siput, tikus, katak dan ular kecil yang menjadi makanannya.

REPTILIA

Shedding Ular

Shedding adalah perkara biasa bagi kebanyakan reptilia. Proses ini berlaku untuk ular menukar ‘baju’ iaitu kulit baru selari dengan tumbesaran mereka.

GAYA HIDUP

Dandanan Kucing

Kucing boleh menjaga dan mendandan diri mereka sendiri ? Inilah mitos yang menyebabkan ramai tidak memberi perhatian untuk menjaga kucing mereka secara total.

GAYA HIDUP

Fakta Mengenai Anjing

Anjing merupakan antara haiwan mamalia yang terawal dijinakkan oleh manusia sejak 30,000 tahun yang lepas. Manusia mula menjinakkan omnivor comel bagi pelbagai tujuan untuk membantu menjalani kehidupan seharian pada waktu berkenaan.

GAYA HIDUP

5 Fakta Tentang Kucing

Kucing merupakan peneman yang terbaik. Bukan sahaja mereka comel, mereka juga boleh diharap untuk menangkap tikus atau serangga yang berada di dalam rumah. Kehadiran mereka boleh membuatkan kita hilang stress. Best kan?

GAYA HIDUP

Kucing : Kesedaran Manusia dan Survival

Dengan kemudahan fasiliti perubatan dan kesedaran tentang amalan pemakanan baik untuk mereka, kucing semestinya dapat menjadi teman karib untuk tempoh masa yang lama untuk manusia.

GAYA HIDUP

Haiwan Peliharaan Sebagai Teman Penghibur

Ada sebab mengapa setengah orang memilih untuk membela haiwan peliharaan dan menjadikan ia sebahagian dari kehidupan, malahan ada juga yang menganggap mereka sebagai ahli keluarga sendiri.

MAMALIA

Kenali Sugar Glider

Comel, lincah dan aktif. Rangkai kata paling tepat yang menggambarkan karakter istimewa haiwan kecil persis tupai yang menjadi kegilaan pencinta haiwan peliharaan eksotik masa kini. Haiwan berbulu lembut yang manja ini digelar sugar glider sering kali mencuri tumpuan khalayak jika dibawa ke tempat umum. Tidak hairan jika ada yang datang mengerumuni seolah-olah seperti melihat selebriti.

REPTILIA

10 Fakta Tentang Iguana

Gergasi berhati lembut yang genius – itulah dia Iguana. Iguana sangat popular di kalangan peminat haiwan eksotik kerana di sebalik muka dan fizikalnya yang agak garang dan menakutkan, mereka sebenarnya sangat mesra, manja dan menghiburkan.

BURUNG

9 Fakta Menarik Burung Baji

Burung baji boleh dikatakan antara sub-spesis burung kakak tua paling popular di seluruh dunia. Mereka menjadi kegilaan pencinta haiwan kerana bukan sahaja warna mereka yang menarik dan kos penjagaan mereka yang rendah, malah jika dilatih dengan baik, mereka mampu mengajuk percakapan manusia. Comel kan?

Uncatogrized

Panduan Memelihara Ball Phyton

Secara purata, Ball Phyton boleh hidup antara 20-40 tahun, jadi pastikan kamu melengkapkan diri kamu dengan ilmu-ilmu mengenai penjagaan mereka.

Close Menu